Nieuws
Consult verontrusting
Nieuw aanbod voor CLB-, CAW-, OCMW-,… medewerkers.
Als hulpverlener is het niet altijd even evident om moeilijke thuissituatie in te schatten. Bij één gezin één plan hebben we medewerker consult verontrusting. We willen de expertise van deze medewerker met collega’s uit de brede instroom delen. Je kan dus vanaf heden de vraag stellen om de consultgever mee op jullie team te laten aansluiten om in te schatten hoe verontrustend een situatie is.
AANBOD OUTREACHEND CONSULT één gezin één plan Noord-West-Vlaanderen
Het decreet Integrale Jeugdhulp maart 2014 stelt inart.33 §1.1°dat Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Vertrouwenscentra Kindermishandeling consult dienen te verlenen aan jeugdhulpaanbieders en andere personen en voorzieningen die jeugdhulpverlening aanbieden in verontrustende situaties waar er een vermoeden is dat het aanbieden van jeugdhulpverlening maatschappelijk noodzakelijk is.
Consult is erop gericht om binnen een (vermoedelijke) verontrusting waarbij hulpverlener of professioneel betrokkene het gevoel heeft vast te zitten, samen te verkennen welke mogelijkheden tot handelen er nog zijn.
Outreachend consult betekent dat de consult verontrusting ter plaatse kan komen (in een team, binnen een organisatie). Vanuit 1G1P kan dit zowel rond een bestaande casus als rond een fictieve casus (als leermoment).
Binnen één gezin één plan Noord-West-Vlaanderen werd consult verontrusting, Jeroen De Meyer, opgenomen in het samenwerkingsverband om deze consultfunctie aan te bieden in de vorm van een advies. Een aanvraag voor een outreachend consult vanuit één gezin één plan Noord-West-Vlaanderen kan gebeuren via mail: jeroen.de.meyer@1g1pnwvl.be.
Formuleer je vraag duidelijk.
Bezorg ons de coördinaten van één contactpersoon.
De consult verontrusting zal op zijn beurt telefonisch contact nemen om verder af te spreken:
✧ welke stappen er al werden gezet om de verontrusting concreet en bespreekbaar te maken
✧ welke alternatieven nog aangesproken kunnen worden binnen de vrijwillige hulpverlening
✧ of er nog netwerk is of andere mogelijke partners binnen de jeugdhulp die mee kunnen ondersteunen
✧ welke stappen er kunnen gezet worden bij een vermoeden van maatschappelijke noodzaak
✧ wat de impact is van de verontrusting op kinderen en jongeren
✧ of er alternatieve zienswijzen zijn om de balans tussen zorgen en krachten in het gezin in te schatten
Jeroen De Meyer